Сульфорафа́н — протиракова і протимікробна речовина, що міститься в деяких рослинах родини капустіних та пов'язаних видах, таких як брюсельська капуста, броколі, капуста, цвітна капуста, бок чой, кольрабі, турнепс, редиска. Фермент мірозиназа трансформує глюкорафанін (глюкозінолат) в сульфорафан при механічному пошкодженні рослини, наприклад, пережовуванні. Молоді пагони броколі та цвітної капусти особливо багаті глюкорафанін.
Сульфорафан (англ. Sulforaphane) — органическое соединение растительного происхождения, обладающее противораковым и антибактериальным эффектами. Предшественник сульфорафана глюкорафанин находится в овощах семейства капустных, таких как брокколи, капуста, цветная капуста, кольраби, кресс-салат и др. Наиболее богаты глюкорафанином побеги брокколи и цветной капусты.
Капустные содержат предшественник сульфорафана глюкорафанин. При повреждении растения (что происходит, например, при пережёвывании) растительный фермент мирозиназа трансформирует глюкорафанин в сульфорафан, который является анти-бактериальным агентом и участвует в системе растительной защиты от инфекции.
Sulforaphane-rich foods safe and effective for preventing cancer
Published on June 10, 2011 at 6:09 AM ·
Sulforaphane , one of the primary phytochemicals in broccoli and other cruciferous vegetables that helps them prevent cancer, has been shown for the first time to selectively target and kill cancer cells while leaving normal prostate cells healthy and unaffected.
The findings, made by scientists in the Linus Pauling Institute at Oregon State University, are another important step forward for the potential use of sulforaphone in cancer prevention and treatment. Clinical prevention trials are already under way for its use in these areas, particularly prostate and breast cancer.
It appears that sulforaphane, which is found at fairly high levels in broccoli, cauliflower and other cruciferous vegetables, is an inhibitor of histone deacetylase, or HDAC enzymes. HDAC inhibition is one of the more promising fields of cancer treatment and is being targeted from both a pharmaceutical and dietary approach, scientists say.
"It's important to demonstrate that sulforaphane is safe if we propose to use it in cancer prevention or therapies," said Emily Ho, a principal investigator in the Linus Pauling Institute, lead author on the study and associate professor in the OSU Department of Nutrition and Exercise Sciences.
"Just because a phytochemical or nutrient is found in food doesn't always mean its safe, and a lot can also depend on the form or levels consumed," Ho said. "But this does appear to be a phytochemical that can selectively kill cancer cells, and that's always what you look for in cancer therapies."
The findings were published in Molecular Nutrition and Food Research, a professional journal. Research was supported by the National Cancer Institute, National Institute of Environmental Health Sciences and the OSU Agricultural Experiment Station.
The Linus Pauling Institute has conducted some of the leading studies on sulforaphane's role as an HDAC inhibitor - one, but not all, of the mechanisms by which it may help prevent cancer. HDACs are a family of enzymes that, among other things, affect access to DNA and play a role in whether certain genes are expressed or not, such as tumor suppressor genes.
http://www.doctorshealthpress.com/video/fd/index3d.php?sb=NATHLT&date=07092012
Добавлено через 13 минут
Сельдерей с петрушкой остановят рак – апигенин действует так
Различная зелень (в том числе сельдерей и петрушка), а также орехи и фрукты, поставляют в наш организм такой чудесный элемент, как апигенин, который способен приостанавливать рост опухолей груди. Этот факт доказан исследованиями учёных университета штата Миссури. Дело в том, что, когда опухоль начинает формироваться, на ней образуется избыточная сеть капилляров, способствующих её росту. Предотвращая образование капилляров, апигенин задерживает и рост опухоли.
Правда, как ни печально, предотвратить образование опухоли такое чудесное вещество не способно. И, к сожалению, объём петрушки и сельдерея, необходимый для приостановки роста опухоли, учёные определить пока не смогли. Но всё же они советуют всем женщинам добавлять в каждое блюдо веточку петрушки или стебель сельдерея, гарантируя отсутствие побочных эффектов.